Ελιές σε Σχεδιασμό Τοπίου.

9
Ελιές σε Σχεδιασμό Τοπίου.

Η ελιά (Olea europaea) είναι ένα είδος μικρού δέντρου ή θάμνου στα ελαιοειδή. Παραδοσιακά βρίσκεται στο μεσογειακός Λεκάνη. Ένα πολύ γνωστό είδος ελιάς είναι νάνος ελιά ή ελιά, που καλλιεργείται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, καθώς και στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βόρεια και Νότια Αφρική. Οι ελιές είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα δέντρα παγκοσμίως, όχι μόνο για τους γευστικούς καρπούς τους αλλά και για τους πολλούς διακοσμητικά χαρακτηριστικά.

Πού φυτρώνουν καλύτερα τα ελαιόδεντρα;

Κλίμα: Οι ελιές αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον με μακρά, ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες. Αυτό το δέντρο προτιμά τα μέτρια κλίματα και δεν θα ευδοκιμήσει στις τροπικές περιοχές. Στην ελιά αρέσει το καλά στραγγιζόμενο έδαφος και ολόκληρη η ηλιόλουστη περιοχή του κήπου. Φυτέψτε λοιπόν αυτό το δέντρο σε θέση που να δέχεται τουλάχιστον έξι ώρες απευθείας ηλιακού φωτός. Τα ελαιόδεντρα είναι φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία, γνωστά για τους νόστιμους καρπούς τους με καμπύλες που μπορούν να μαζευτούν, να παστώσουν και να καταναλωθούν.

Ελιά σε γλάστρα
Ελιά σε γλάστρα σε βεράντα με θέα στη θάλασσα. Ανατολή στην παραλία, μπλε ουρανός

Πόσο μεγαλώνουν οι ελιές;

Περιγραφή: Το ύψος της ελιάς κυμαίνεται από 2 έως 12 μέτρα και περιέχει πολυάριθμα κλαδιά. Τα φύλλα είναι μικρά, στρογγυλά, δερματώδη, σκούρα πράσινα από πάνω και ασημί στη βάση. Οι ελιές παράγουν μικρά υπόλευκα άνθη σε χαλαρές συστάδες στην μασχάλη των φύλλων κατά τα τέλη της άνοιξης. Το λουλούδι έχει τέσσερα λευκά πέταλα και έντονο άρωμα. Ο κορμός μιας νεαρής Olea europaea είναι συνήθως μονός και όρθιος, αλλά καθώς το δέντρο μεγαλώνει, μπορεί να γρυλίσει και να στρίψει.

Στριφτοί κορμοί δέντρων Olea Europaea
Olive Grove στο νησί της Ελλάδας. Καθώς το δέντρο μεγαλώνει, ο κορμός του δέντρου μπορεί να γρυλίσει και να στρίψει

Ο φλοιός μιας νεαρής ελιάς είναι λείος και ανοιχτό γκρι, αλλά καθώς το δέντρο ωριμάζει, γίνεται σχισμένος, τραχύς, σκούρο γκρι και γεμάτος εξογκώματα και κατάγματα. Το ξύλο της ελιάς είναι ανθεκτικό στη φθορά. Ένας νέος κορμός θα προκύψει συχνά από την κοπή των ριζών του δέντρου. Τα ελαιόδεντρα ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης και συγκομίζονται στα τέλη του φθινοπώρου και του χειμώνα, περίπου έξι μήνες μετά την ανθοφορία.

κλαδί με μαύρες ελιές
Κλαδί ελιάς με μαύρες ελιές.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να καρποφορήσει η ελιά;

Οι περισσότερες ελιές χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για να ωριμάσουν και αρχίζουν να σχηματίζουν μια αξιοσημείωτη ποσότητα καρπών. Η απόδοση των καρπών θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Αν πάτε σε μια μικρή ελιά, μπορείτε να το κάνετε κλαδεύοντας. Αλλά η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε μια ποικιλία νάνου που μπορεί να φτάσει τα 6 πόδια, και μπορείτε να την κρατήσετε πιο κοντή κλαδεύοντας.

Φρούτο Ελιάς
Καρπός και φύλλα ελιάς.

Είναι τα ελαιόδεντρα τοξικά για τα σκυλιά;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εάν ο σκύλος σας φάει μέρη ενός Olea europaea, όπως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εάν ο σκύλος σας τρώει φρούτα ελιάς. Δεν είναι τοξικά με κανέναν τρόπο. Η μόνη φορά που πρέπει να ανησυχείτε για το ότι ένας σκύλος τρώει μια ελιά είναι αν καταναλώσει πολλές ελιές από αυτήν. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να έχουν καταπιεί πολλά κουκούτσια ελιάς, κάτι που δεν είναι υγιεινό.

Φροντίδα για τα δέντρα σας

Ποτίζετε τις ελιές τακτικά μέχρι να αναπτυχθούν. Τα ώριμα δέντρα είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, αλλά θα παράγουν τα περισσότερα εάν αρδεύονται επαρκώς. Για να προωθήσετε την ανάπτυξη, κλαδέψτε τα κορόιδα και τα χαμηλά κλαδιά κατά τη χειμερινή περίοδο και τις άκρες των μίσχων που έχουν μεγαλώσει υπερβολικά.

Καλλιέργεια για λάδι
Η Olea europaea αναπτύσσεται σε μια καλλιέργεια σε μεσογειακή φυτεία

Προβλήματα με τις ελιές

Τα ζωύφια δαντέλας ελιάς είναι ιθαγενή έντομα της Αυστραλίας επιβλαβή για το Olea europaea. Τρέφεται με το χυμό από την κάτω πλευρά των φύλλων. Μπορούν να ξεφυλλίσουν εντελώς το δέντρο και τελικά να το καταστρέψουν. Εάν ένα έντομο εντοπιστεί, επεξεργαστείτε καλά το κάτω μέρος των φύλλων με οργανικά ή ανόργανα εντομοκτόνα.

Lace Bugs
Τα ζωύφια δαντέλας ελιάς μπορεί να έχουν από 2 έως 4 γενιές το χρόνο ανάλογα με το κλίμα. Τα αυγά εισάγονται στον ιστό των φύλλων στην κάτω πλευρά των φύλλων συχνά κοντά στην κύρια φλέβα. – Γεωργία Βικτώρια

Τα φύλλα και η λωρίδα της ελιάς μπορεί επίσης να προσβληθούν από κηλίδα παγωνιού, μια ευρέως διαδεδομένη μυκητιακή ασθένεια. Δημιουργεί κηλίδες άσχημης οσμής στα φύλλα το χειμώνα, οι οποίες μεγαλώνουν σε πρασινομαύρες κυκλικές κηλίδες. Αυτή η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με προσεκτικό ψεκασμό χαλκού μυκητοκτόνων σε μολυσμένα φύλλα.

Σχεδιασμός τοπίου με Olea europaea

Κορυφαίες συμβουλές από τους σχεδιαστές τοπίου μας

Η καλλιέργεια ελιών θα προσφέρει υπέροχα ασημένια φύλλα στο τοπίο σας και θα σας προσφέρει ένα αειθαλές δέντρο κατάλληλο για εξωραϊσμό και φράχτη. Στο σχεδιασμό τοπίου, οι ελιές φαίνονται υπέροχες συνορεύουσες εισόδους, δρόμους, μονοπάτια, αίθρια και πισίνες. Λόγω της χαρακτηριστικής διακλάδωσης των ελιών, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε ένα μοναδικό τοπίο. Τα ελαιόδεντρα μπορεί να αποτελέσουν σημαντική εστίαση σε ένα σχέδιο τοπίου σε μεσογειακό στιλ.

Πού να αγοράσετε ελιές

Ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών ελιάς είναι διαθέσιμο σε μεγάλα φυτώρια όπως Η Advanced Tree Company στο Wooralla Drive Mornington.

Σχετικά άρθρα Landscape Design από το Red’s Landscaping

Σχεδιαστικά πακέτα

Πορτογαλική δάφνη (Prunus lusitanica)

13 καλύτερα φυτά για εμπορικούς εξωραϊσμούς

5 κορυφαίες τάσεις σχεδιασμού τοπίου στη Μελβούρνη.

Περισσότερες πληροφορίες Landscape Design για το Olea Europaea

CSIRO

Leave a Reply