Η τέχνη της καλλιέργειας κολοκυθιών – Ακονίστε τα μπαστούνια σας

5
Η τέχνη της καλλιέργειας κολοκυθιών – Ακονίστε τα μπαστούνια σας

Η επιτυχής καλλιέργεια κολοκυθιών είναι τόσο το πιο εύκολο όσο και το πιο δύσκολο πράγμα για να το πετύχετε.

Σπείρετε στις πιο ζεστές θερμοκρασίες του Μαΐου, οι σπόροι του κολοκυθιού φυτρώνουν γρήγορα και τα φυτά αναπτύσσονται δυνατά και γρήγορα με πολύ λίγα προβλήματα. Τα κολοκυθάκια αρχίζουν να εμφανίζονται ήδη από τον Ιούνιο. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι.

Το πιο δύσκολο κομμάτι της επιτυχημένης καλλιέργειας κολοκυθιών είναι να φτάσεις στο γλυκό σημείο παραγωγής για την κουζίνα. Τα πολύ λίγα δεν είναι αρκετά για να κάνουν κάτι αξιόλογο και πάρα πολλοί είναι αυταρχικοί και γρήγορα γίνονται κι αυτοί. Πώς λοιπόν βρίσκουμε το γλυκό σημείο;

Δεν αρκεί απλώς να προτείνουμε την αναλογία αριθμού φυτών προς ανθρώπους. Είναι ένας οδηγός που, αν και μια δίκαιη αφετηρία, έχω συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται να λάβουμε υπόψη την ποικιλία του κολοκυθιού όταν συνδυάζουμε την εξίσωση. Δεν δημιουργούνται όλα τα κολοκυθάκια εξίσου.

Κολοκυθάκι Romanesco
Κολοκυθάκι Romanesco

Μετά από μερικά χρόνια παύσης καλλιέργειας κολοκυθιών, άρχισα να καλλιεργώ το καλοκαιρινό κολοκυθάκι και φέτος. Ένα πράγμα που ακούτε όταν μεγαλώνετε τα δικά σας κολοκυθάκια για πρώτη φορά είναι το πόσο παραγωγικά είναι. Και αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στην παραγωγή κάθε ποικιλίας.

Μαύρη ομορφιά είναι γελοία παραγωγική. Είναι επίσης μια κοινή ποικιλία που καλλιεργείται. Είναι σίγουρα η ποικιλία που μεγάλωσα συχνά όταν πρωτοξεκίνησα. Νομίζω ότι η απόφαση για το πόσα φυτά θα αναπτυχθούν μόνο στην εμπειρία της καλλιέργειας αυτής της ποικιλίας είναι μια μικρή αδυναμία.

Φέτος έχω δύο ποικιλίες που καλλιεργούνται στην κατανομή. Ο λόγος για την επιλογή των ποικιλιών οφείλεται στην απόφασή μου στην αρχή της χρονιάς να προσπαθήσω να εξαντλήσω τον τεράστιο αριθμό πακέτων σπόρων που έχω βυθίσει στο κουτί σπόρων μου. Οι σπόροι είναι ένας πόρος και ήθελα να διασφαλίσω ότι τα πολυάριθμα πακέτα σπόρων λαχανικών που είχα ήδη συγκεντρώσει θα χρησιμοποιηθούν όπου ήταν δυνατόν. Αυτή είναι μια εντελώς άλλη ανάρτηση ιστολογίου.

Τέλος πάντων, τα δύο που μεγαλώνω;

Ρωμαϊκή διάλεκτος είναι μια ποικιλία κειμήλιο από τη Ρώμη. Είναι απίστευτα ελκυστικό σε ένα στριφτό πράσινο δέρμα με κρεμώδεις, πιο ανοιχτό πράσινο ανασηκωμένες νευρώσεις. Η υφή είναι φανταστική, παραμένει σταθερή ακόμα κι αν αφεθεί για να μεγαλώσει σε μεγάλο μέγεθος. Είναι ήδη στη λίστα μου για την ανάπτυξη ξανά. Ωστόσο, παράγει καρπούς με αρκετά αργό ρυθμό – με το οποίο εννοώ – μαζεύω έναν ή δύο καρπούς αξιοπρεπούς μεγέθους από ένα φυτό κάθε λίγες μέρες – για να μην μυριστούν φυσικά!

Αθηνά Πόλκα είναι μια υπέροχη κίτρινη ποικιλία και νομίζω ότι κάνει μια τόσο φανταστική προσθήκη σε ένα πιάτο κολοκυθιού όταν αναμιγνύεται με τις πράσινες ποικιλίες. Ωστόσο, αυτό το φυτό είναι παραγωγικό σε σύγκριση με το Romanesco. Παράγει διπλάσιο αριθμό κολοκυθιών μέσα στον ίδιο χρόνο και θεωρώ ότι πρέπει να τα μαζέψω όταν είναι πολύ μικρότερα για να συμβαδίσω με την παραγωγή.

Από τότε που περάσαμε σε μια κυρίως φυτική διατροφή πριν από δύο χρόνια, τα κολοκυθάκια έχουν γίνει ένα από τα αγαπημένα μας λαχανικά για χρήση στην κουζίνα. Η υφή και η ήπια γεύση τους τα καθιστούν απίστευτα ευέλικτα. Εκτός από τη συσκευασία λαζάνια λαχανικών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλά, τηγανητά με σκόρδο και αναμειγνύονται ανάμεσα σε μακαρόνια με ένα squirt χυμό λεμονιού και ένα γενναιόδωρο τρίψιμο παρμεζάνας.

Κάποια αγαπημένη ποικιλία κολοκυθιού; Ενημερώστε με στα σχόλια παρακάτω.


Μπορείτε να λαμβάνετε τις αναρτήσεις μου μέσω email – Εγγραφείτε εδώ.

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μου εδώ.

Ελάτε μαζί μου Κελάδημα, Facebook και Ίνσταγκραμ.

Leave a Reply