Πότισμα του νέου σας γκαζόν | Tomlinson Bomberger

27
Πότισμα του νέου σας γκαζόν |  Tomlinson Bomberger

Μπορεί να έχετε μόλις επενδύσει στην εγκατάσταση σπόρων ή χλοοτάπητα σε περιοχές του γκαζόν σας και θα θέλατε να επιβιώσει. Το σωστό πότισμα αυτών των περιοχών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να αποδώσει η επένδυσή σας. Όταν πρόκειται για το πότισμα νέων περιοχών γκαζόν, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και υποθέσεις που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Ξοδέψατε καλά χρήματα σε αυτό το έργο και θα ξοδέψετε ακόμα περισσότερο χρόνο και χρήμα (στο λογαριασμό του νερού σας) για να το κρατήσετε ζωντανό. Εάν δεν το κάνετε, θα τα ξοδέψετε ξανά για να ξεκινήσετε το νέο σας γκαζόν. Δείτε πώς πρέπει να ποτίζετε το νέο σας γκαζόν…

Αμφισβητήστε τυχόν παρανοήσεις που μπορεί να έχετε

Πολλοί πελάτες κάνουν κάποιες υποθέσεις σχετικά με τις περιοχές που έχουν σπαρθεί πρόσφατα ή για το νεοστρωμένο χλοοτάπητα. Ας εξετάσουμε και ας απομυθοποιήσουμε μερικά από αυτά:

Μην βασίζεστε στη Μητέρα Φύσηπότισμα

Η βροχόπτωση μπορεί να είναι πολύ εξαπατητική. Μπορεί να νομίζετε ότι τα υπέροχα 20 λεπτά της καταιγίδας απλώς πότισαν το γκαζόν σας όμορφα, αλλά τα μισά από αυτά έτρεξαν στην αποχέτευση των καταιγίδων επειδή έβρεχε πολύ δυνατά, πολύ γρήγορα, αφήνοντας μόνο το πάνω μέρος του χώματος ½” υγρό. Αν δεν βρέξει μια ελαφριά βροχή για τουλάχιστον 3-4 ώρες, μην θεωρείτε καν τη φυσική βροχόπτωση ως «πότισμα».

Το να στέκεσαι με λάστιχο δεν είναι αρκετά καλό τις περισσότερες φορές

Αν δεν έχετε ένα πολύ μικρό σημείο, το πότισμα με λάστιχο δεν πρόκειται να το κόψει. Θυμηθείτε, μακρύ, αργό μούλιασμα. Εάν κοιτάζετε μια περιοχή μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά πόδια, μην χρησιμοποιείτε το σπρέι με μέθοδο σωλήνα.

ΔΕΝ μπορείτε να ποτίζετε όποτε θέλετε

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Τα υγρά, σκοτεινά, περιβάλλοντα ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών του χλοοτάπητα. Προσπαθήστε να ποτίζετε τις πρώτες πρωινές ώρες, αμέσως μετά το ξημέρωμα. Μπορείτε να ποτίζετε το γκαζόν σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αρκεί να σταματήσετε 4 ώρες πριν το σούρουπο.

Μπορείτε να ποτίσετε πάρα πολύ

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα υγρό περιβάλλον, όχι ένα πλημμυρισμένο περιβάλλον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις περιοχές με σπόρους σε σχέση με μια περιοχή με σπορά. Η συγκέντρωση νερού είναι συνήθως μια ένδειξη ότι δίνετε πολύ νερό γρήγορα σε μια περιοχή.

Ακριβώς επειδή το νέο χλοοτάπητα χάνει χρώμα δεν σημαίνει ότι είναι νεκρό

Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις όπου ο νέος χλοοτάπητας πιέζεται επειδή οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν ή οι συνθήκες φυσούσαν και στέγνωσαν. Αυξήστε τις προσπάθειές σας και θα μπορούσατε να δείτε το χλοοτάπητά σας να ανακάμπτει σε μερικές εβδομάδες.

Πόσο πρέπει να ποτίζω και για πόσο καιρό;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, επειδή η απάντηση αλλάζει ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι, πόσο φυσάει, αν σπόροι ή μούχλα, και πόσο καλά στραγγισμένο είναι το χώμα σας. Πάντα υπάρχουν μεταβλητές. Κατανοήστε ότι αυτές οι οδηγίες είναι μέση τιμή Κατευθυντήριες γραμμές. Εάν έχετε κάποια από αυτές τις προκλήσεις που μόλις αναφέρθηκαν, θα πρέπει να προσαρμόσετε τους αριθμούς για την κατάστασή σας. Για παράδειγμα, εάν είναι 90-100 μοίρες για μια εβδομάδα, θα πρέπει να αυξήσετε τις προσπάθειές σας.

Το νέο σας γκαζόν είναι ανώριμο για τουλάχιστον ένα χρόνο. Σε ένα αγρόκτημα χλοοτάπητα, χρειάζεται τόσος χρόνος για να αποκτήσετε ακόμη και ένα κομμάτι που είναι έτοιμο να κοπεί για χρήση. Εάν σπέρνετε, θυμηθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο, υπό τις καλύτερες συνθήκες, για να αναπτυχθούν μικροσκοπικές, ινώδεις ρίζες που θα φτάσουν βαθιά στο έδαφος για υγρασία. Εάν ο καιρός παγώσει, δεν θα χρειαστεί να συνεχίσετε το πότισμα μέχρι να ζεσταθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Ας εξετάσουμε την κύρια ιδέα πίσω από τις διαφορετικές καταστάσεις καλλιέργειας (seeding v. sod) και πώς πρέπει να φροντίζετε τον νέο χλοοτάπητα.

Έδαφος και σπόροι – Βασικές ΑρχέςΑερισμός και Επίβλεψη

Υπάρχουν διάφορες συστάσεις για πριν και μετά τη βλάστηση. Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο. ΠΡΙΝ= Λιγότερο Νερό/Πολλές Χρόνος. Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη σπορά είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να διατηρήσετε τον σπόρο υγρό.

Υγρό δεν σημαίνει πνιγμένο στο νερό. Σημαίνει υγρό. Δεν χρειάζεστε πολύ νερό στον σπόρο για να τον κάνετε υγρό. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα αργήσει να στεγνώσει. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με τη σπορά σε γυμνό έδαφος. Ο σπόρος μπορεί να στεγνώσει πιο γρήγορα καθώς είναι πιο εκτεθειμένος στον αέρα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το άχυρο, το στρώμα Penn ή το ψάθα Futerra συνιστώνται συχνά για να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγρασίας. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να ποτίζετε τις περιοχές με σπόρους για περίπου 15-25 λεπτά, περίπου 2-3 ​​φορές την ημέρα. Αυτό θα διατηρήσει το άνω 1/2″-1″ του εδάφους υγρό. Η διατήρηση του σπόρου σε αυτή την κατάσταση θα προωθήσει τη βλάστηση των σπόρων. Εάν αυτή η διαδικασία διακοπεί και ξεχάσετε να ποτίσετε για αρκετές ημέρες, κάποιος σπόρος θα χάσει τη βιωσιμότητά του να βλαστήσει.

Θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τις συνήθειες ποτίσματος σας μόλις βλαστήσει ο σπόρος. Και πάλι, σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο. AFTER=Πολύ Νερό/Λιγότεροι Χρόνοι. Εάν έχετε κάνει με επιτυχία τους σπόρους του γρασιδιού σας να βλαστήσουν, τώρα είναι η ώρα να ωριμάσουν από σπορόφυτα σε ώριμα φυτά χόρτου. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη ενός υγιούς ριζικού συστήματος.

Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει το έδαφος πρέπει να είναι υγρό (και πάλι όχι κολλημένο στο νερό), όχι σπόρος. Βασικά, θέλετε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον πλούσιο σε υγρασία 2″-3″ κάτω από το έδαφος, ώστε οι ρίζες να αναπτυχθούν σε περιοχές με νερό. Αν ποτίζετε μόνο για να κάνετε 1″ χώμα υγρό, μαντέψτε τι; Θα πάρετε μόνο 1″ μάζας ρίζας γιατί δεν υπάρχει τίποτα για μια ρίζα να φτάσει κάτω από αυτό.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να ποτίζετε τις περιοχές με σπόρους για περίπου 45-60 λεπτά, περίπου 2-3 ​​φορές την εβδομάδα. Αυτό θα ενθαρρύνει τις ρίζες να βυθιστούν πιο βαθιά στο έδαφος.

Υπηρεσία αερισμού γκαζόνAeration/Seeding και Slice-Seeding – Βασικές Αρχές

Οι ίδιες αρχές που ισχύουν για τη σπορά που αναφέρονται παραπάνω, ισχύουν για τον αερισμό/σπορά και επίσης τη σπορά σε φέτες. Υπάρχουν δύο πλεονεκτήματα αυτών των εργασιών σε σχέση με τη σπορά σε γυμνό έδαφος. Επειδή ο σπόρος είναι ενσωματωμένος στο χώμα είτε σε τρύπες και/ή σε φέτες, οι σπόροι 1) δεν θα στεγνώσουν το ίδιο γρήγορα και 2) δεν θα ξεπλυθούν κατά τη διάρκεια μιας νεροποντής.

Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναφέρονται παραπάνω και σε λίγες εβδομάδες θα δείτε τα νέα σας φυτά χόρτου να αναδύονται από τις τρύπες ή/και τις φέτες. Μπορείτε να συνεχίσετε να κόβετε όσο χρειάζεται, απλώς να προσέχετε ιδιαίτερα όταν γυρίζετε το χλοοκοπτικό σας, ειδικά σε περιοχές που ήταν πολύ λεπτές τη στιγμή της σποράς.

Sodding – Βασικές Αρχές

Ο χλοοτάπητας θα απαιτήσει πολύ περισσότερες προσπάθειες ποτίσματος για να διατηρηθεί στη ζωή και να εδραιωθεί από ό,τι για τη σπορά. Κατά τη συγκομιδή του χλοοτάπητα αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του ριζικού του συστήματος. Είναι δουλειά σας να το κρατήσετε ζωντανό και να προωθήσετε νέες ρίζες για να αναπτυχθούν βαθιά στο έδαφος.

Αυτό θα απαιτήσει έντονο πότισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ίσως περισσότερο ανάλογα με το πόσο ζεστό ή φυσάει μετά. Το πότισμα κάθε περιοχής 2-4 ώρες τη φορά, 4-5 φορές την εβδομάδα είναι μια μέση σύσταση. Το θέμα είναι όχι μόνο να μουσκέψετε το χλοοτάπητα, αλλά να δημιουργήσετε και υγρό χώμα για 2” από κάτω. Τραβήξτε προς τα πίσω κομμάτια του χλοοτάπητα για να ελέγξετε εάν παρέχετε αρκετό νερό.Η τοποθέτηση χλοοτάπητα επιτρέπει στιγμιαία αποτελέσματα κατά την εγκατάσταση ενός χλοοτάπητα

Μετά από μερικές εβδομάδες, το χλοοτάπητά σας θα αρχίσει να βγάζει ρίζες στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανυψωθεί. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να μειώσετε τις προσπάθειες ποτίσματος κατά περίπου 25% κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με Turfgrass Producers International, το καλύτερο στοίχημά σας είναι το βαθύ, σπάνιο πότισμα (σε αντίθεση με το σύντομο, συχνό πότισμα). Να θυμάστε ότι το νέο σας χλοοτάπητα δεν είναι καθιερωμένο γκαζόν για τουλάχιστον 1 χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι αν εγκαταστήσετε χλοοτάπητα το φθινόπωρο, θα χρειαστεί να το ποτίζετε κατάλληλα όλο το επόμενο καλοκαίρι. Στους χλοοτάπητες θα πρέπει επίσης να προστεθούν προγράμματα λίπανσης μετά την εγκατάσταση καθώς και να προστεθεί αερισμός περίπου 1 χρόνο μετά την εγκατάσταση, για να διασφαλιστεί η σωστή ριζοβολία.

Πώς να ολοκληρώσετε τη δουλειά

Υπάρχουν όλων των ειδών οι επιλογές άρδευσης. Τα συστήματα που λειτουργούν καλύτερα είναι αυτά που σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε, εξασφαλίζοντας κάλυψη του χώρου που ποτίζεται. Προφανώς ένα επαγγελματικά εγκατεστημένο σύστημα άρδευσης θα ήταν η καλύτερη επιλογή, αλλά είναι επίσης η πιο ακριβή λύση και είναι μόνιμη. Τα ταλαντευόμενα ψεκαστήρες είναι ιδανικά για στενές, μεγάλες περιοχές. Το μοτίβο τους είναι ορθογώνιο. Δεν είναι καλό να τα χρησιμοποιήσετε εάν έχετε πολλά κλαδιά που κρέμονται πάνω από τη νέα περιοχή του γκαζόν. Οι σταθεροί καταιονιστήρες είναι καλό να χρησιμοποιηθούν εάν έχετε μια μικρή περιοχή για πότισμα. Λειτουργούν με χαμηλή πίεση και έχουν μικρό σχέδιο το οποίο είναι ιδανικό για μικρές σπορές. Οι παλμικοί/κρουστικοί ψεκαστήρες είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή. Σπάνια φράζουν και τροποποιούνται εύκολα για να προσαρμόσουν την απόσταση ψεκασμού και το μέγεθος των σταγονιδίων σε κυκλικό ή ημικυκλικό σχέδιο. Όταν πρόκειται για εκτοξευτήρες, προσπαθήστε να αγοράσετε στιβαρές μεταλλικές εκδόσεις έναντι φθηνών, πλαστικών. Τα χρονόμετρα είναι επίσης μια καλή αγορά, καθώς κάνουν τις προσπάθειες ποτίσματος πιο δομημένες.

Πώς να καταλάβετε εάν ποτίζετε σωστά

Υπάρχουν φορές που μπορείτε να επιθεωρήσετε φυσικά το έδαφος με τα δάχτυλά σας για να δείτε εάν λαμβάνει αρκετή υγρασία και σε ποιο βάθος είναι υγρό. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο με την παρουσία καθιερωμένου χλοοτάπητα. Εάν προσπαθείτε να μετρήσετε την ποσότητα άρδευσης που παραδίδετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάκι όπως ένα μεγάλο κουτάκι τόνου. Τοποθετήστε το δοχείο στα μισά του δρόμου μεταξύ της κεφαλής του ψεκαστήρα και του άκρου που φτάνει. Το κουτί θα σας επιτρέψει να μετρήσετε πόσες ίντσες νερού παραδίδετε σε μια δεδομένη περιοχή.

Σας ευχόμαστε καλή τύχη! Εάν αφιερώσετε χρόνο και δεσμευτείτε για το σωστό πότισμα, θα αξιοποιήσετε στο έπακρο την επένδυσή σας και θα έχετε ένα όμορφο, υγιές γκαζόν. Εάν έχετε επιπλέον ερωτήσεις και θέλετε να μιλήσετε με έναν από τους επαγγελματίες μας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Leave a Reply